چرا کم‌کاری تیروئید در بارداری اهمیت دارد؟

کم کاری تیروئید در بارداری
تیم تولید محتوایی ایران نوبت
1401/10/25

کم کاری تیروئید

تیروئید یک غده پروانه ای شکل کوچک در جلوی گردن شما است که هورمون های تیروئید را تولید می کند. هورمون‌های تیروئید نحوه استفاده بدن از انرژی را کنترل می‌کنند، بنابراین بر نحوه عملکرد تقریباً هر اندام در بدن شما تأثیر می‌گذارند، حتی نحوه ضربان قلب شما.
گاهی اوقات تیروئید بیش از حد یا خیلی کم از این هورمون ها تولید می کند. هورمون تیروئید بیش از حد، پرکاری تیروئید نامیده می شود و می تواند باعث سرعت بخشیدن به بسیاری از عملکردهای بدن شما شود.
هورمون تیروئید بسیار کم، کم کاری تیروئید نامیده می شود و می تواند باعث کند شدن بسیاری از عملکردهای بدن شما شود.

کم کاری تیروئید در بارداری

بارداری دوره ای است که استرس زیادی به همراه دارد به خصوص برای مادران، هنگامی که بارداری با اختلالات غدد درون ریز مانند کم کاری تیروئید ترکیب می شود، پتانسیل پیامدهای نامطلوب مادر و جنین می تواند بسیار زیاد باشد.
تشخیص و درمان سریع کم کاری تیروئید در بارداری بسیار ضروری است تا از پیامدهای نامطلوب جلوگیری شود. و حتی قبل از دوران بارداری نیز باید تحت کنترل باشد و اگر این هورمون غیر طبیعی باشد توصیه میشود بارداری به تعویق بیافتد.
قبل از دوران بارداری توصیه می شود عدد TSH کمتر از 2.5 باشد، در سه ماهه اول هم در همین حد باید باشد. در ماه های آتی قبل از 3 قابل قبول است.

علائم کم کاری تیروئید در بارداری

علائم کم کاری تیروئید در دوران بارداری همانند سایر افراد ممکن است شامل خستگی، افسردگی، کاهش وزن، تورم صورت یا دست‌ها و حتی افزایش فشار خون باشد.

تشخیص

تشخیص هیپوتیروئیدیسم در دوران بارداری از طریق آزمایش خون و اندازه‌گیری سطح هورمون تیروئید (TSH) صورت می‌گیرد. اگر تشخیص کم کاری تیروئید در بارداری قطع شود، درمان مناسب باید به زودی شروع شود. این امر ممکن است شامل مصرف داروهای هورمون تیروئید و نظارت دقیق توسط پزشک باشد.
بنابراین، اگر شما یا کس دیگری در دوران بارداری با علائم کم کاری تیروئید مواجه شده‌اید، حتماً باید به پزشک خود مراجعه کرده و آزمایشات لازم را انجام دهید. همچنین، از اولین مراجعه تا پایان دوران بارداری، نظارت دقیق پزشک بر وضعیت تیروئید شما واجب است.

چنانچه پزشک متخصص غدد مشکوک به وجود گره در غده تیروئید شود اقدام بعدی انجام سونوگرافی تیروئید است، برای انجام این تست می توانید به مرکز ژرفا به سرپرستی دکتر سعید خسروی مراجعه نمایید که یکی از بهترین مراکز سونوگرافی در منطقه پیروزی تهران است که تخصصی بر روی بررسی و درمان مسائل و مشکلات تیروئید کار می کند.

عوارض تیروئید کم کار در بارداری

عوارض تیروئید کم کار در بارداری

بدون درمان مناسب، کم کاری تیروئید در بارداری می‌تواند منجر به عوارض جدی برای مادر و جنین شود. برخی از عوارض ممکن کاهش احتمال بارداری، افزایش خطر سقط، شامل افزایش خطر ابتلا به دیابت بارداری، پره‌اکلامپسی (فشار خون بالا)، زایمان زودرس و حتی کاهش IQ و عملکرد ذهنی فرزند متولد شده، تاخیر در رشد جنین و حتی افزایش خطر مرگ نوزاد در رحم شود می‌باشد.

درمان کم کاری تیروئید در دوران بارداری

مدیریت و درمان این اختلال در دوران بارداری شامل تنظیم سطح هورمون تیروئید با استفاده از داروهای تیروئید است. پزشک معالج باید نوع و مقدار دقیق دارو را بر اساس آزمایش تعیین کند تا سلامت مادر و جنین حفظ شود. همچنین در صورت لزوم، پزشک معالج ممکن است تغذیه مناسب و مکمل‌های ویتامینی را نیز توصیه کند.
و همچنین در طول کل دوره بارداری به صورت منظم سطح هورمون تیروئید بررسی شود.

افراد تیروئیدی می توانند طبیعی زایمان کنند؟

در صورت مدیریت صحیح هیپوتیروئیدیسم در دوران بارداری، معمولاً این اختلال تأثیر چندانی بر روند زایمان و نوع آن نخواهد داشت. با این حال، در صورت وجود هیپوتیروئیدیسم شدید و یا عدم مدیریت مناسب آن، ممکن است خطرات بیشتری برای مادر و جنین وجود داشته باشد. که در این صورت پزشک باید تعیین کند فرد چه نوع زایمانی انجام دهد.

خلاصه مطلب

تیروئید کم کار در دوران بارداری یک موضوع جدی است که نیازمند مدیریت و پیگیری دقیق است. تشخیص سریع و مداوم، مدیریت مناسب و پیگیری دقیق از سلامت مادر و جنین در این دوران حیاتی است. به عنوان یک مادر باردار، همواره باید با پزشک خود در ارتباط باشید و هر گونه نگرانی یا سوال خود را به او مطرح کنید.

منبع:
ncbi.nlm.nih.gov

 دکتر سعید خسروی | رادیولوژی و سونوگرافی ژرفا