آیا مردان هم نیاز به ماموگرافی دارند؟

ماموگرافی در مردان: اهمیت و ضرورت آن
تیم تولید محتوایی ایران نوبت
1402/12/07

ماموگرافی چیست؟

ماموگرافی نوعی تصویربرداری تشخیص پزشکی است که برای بررسی و تصویربردرای از بافت پستان مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع تصویربرداری با استفاده از امواج اشعه ایکس با دوز کم انجام می شود. این تصاویر به منظور آشکارسازی علائم غیرطبیعی مانند تومو های خوش‌خیم، دیسپلازی های پستان و یا سایر تغییرات پستان مورد استفاده قرار می گیرند.
ماموگرافی به عنوان یک ابزار مهم برای بررسی و ارزیابی سلامت سینه و کشف زود هنگام بیماری های پستان، مانند سرطان پستان، شناخته می شود. معمولا برای خانم ها استفاده می شود و لازم است خانم های بالای 40 سال هر سال این تست را برای چکاپ انجام دهند اما در برخی شرایط برای آقایان هم استفاده می شود.

انواع ماموگرافی

ماموگرافی سه بعدی (تصاویر سه بعدی از بافت داخلی سینه تهیه می شود)
ماموگرافی دیجیتال (از رایانه برای نمایش تصاویر استفاده می شود)
ماموگرافی با تزریق (برای بالا بردن وضوح از ماده کنتراست برای تصویربرداری استفاده می شود)

سرطان سینه در آقایان

سرطان سینه یا breast cancer نوعی سرطان و کنسر است که سلول های آسیب دیده و مخرب در بافت سینه شروع به رشد می کند با اینکه آقایان غدد شیردهی ندارند اما بافت سینه آن ها شامل بافت چربی، مجاری و سلول های پستانی هستند که ممکن است سرطانی شوند و مشکلاتی برای آن ها ایجاد کنند.
در حقیقت سرطان زمانی اتفاق می افتد که سلول هایی که آسیب دیده اند بیش از حد شروع به رشد و تکثیر می کنند و باعث تشکیل تومور و کنسر می شود. سرطان سینه در خانم ها بیشتر شایع است و می توان گفت در مردان نادر است اما علائمی مشابه دارند.
نکته ای که وجود دارد این است که مردان دیرتر متوجه علائم آن می شوند چون همانند خانم ها چکاپ و ماموگرافی به صورت روتین انجام نمی دهند و بررسی نمی کنند.
اگر سرطان درمان نشود و برای آن اقدامی انجام نشود، درمان هایی از جمله جراحی، شیمی درمانی، پرتو درمانی و هورمون درمانی و ممکن است در سرتاسر بدن بیمار پخش شود.
در ادامه با علائم و دلایل این بیماری و نقش ماموگرافی در تشخیص آن بیشتر آشنا می شویم.

انواع breast cancer

معمولا سرطان سینه در مجاری شامل لوله هایی هستند که لوبول ها را به نوک سینه متصل کرده اند. اتفاق می افتد. انواع سرطان سینه عبارتند از:

کارسینوم مجرای مهاجم (نفوذی) Invasive

شایع ترین نوع سرطان های سینه در آقایان از این نوع کنسر است که شروع سرطان پستان نیز است و پس از آن در مراحل مختلفی از سرطان ممکن است به سایر قسمت ها نیز پخش شود.

کارسینوم مجرای درجا (DCIS) Ductal carcinoma in situ

این نوع سرطان زمانی که سلول های آسیب دیده و سرطانی در پوشش مجاری پستان رشد و تکثیر شود و از نوع ثابت باشد یعنی به سایر قسمت ها پخش نشوند اتفاق می افتد.

سرطان پستان لوبولار (کارسینوم لوبولار مهاجم) Lobular breast cancer

این نوع از سرطان در لوبول ها اتفاق می افتد و می تواند به سایر قسمت های بدن پخش شود.
سرطان سینه التهابی و بیماری پاژه سینه در مردان از انواع نادر سرطان است.
همچنین این بیماری می تواند مراحل مختلفی داشته باشد که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت:
مرحله ابتدایی یا صفر آن که intraductal carcinoma نام دارد یعنی سرطان در حد مجاری لنفی است و بیشتر از آن در سایر بخش ها پیشرفت نکرده است.
در مرحله بعدی یا مرحله اول؛ مانند مرحله قبل بیشتر از مجاری لنفی پیشرفت نکرده است و ممکن است قطر آن در حدود20 میلی متر یا کمتر باشد (تومور کوچک است).
در مرحله بعدی یا دوم؛ دو دسته هستند که دسته اول که به غده های لنفاوی زیر بغل رسیده اند قطری کمتر از 20 میلی متر دارد، و دسته دوم که هنوز غدد لنفاوی زیر بغل را درگیر نکرده است ممکن است قطری بین 20 تا 50 میلی متر داشته باشند.
در مرحله سوم؛ نوع پیشرفته سرطان سینه است که 2 نوع دارد؛ ممکن است سرطان پیشرفته نوع اول باشد که به غده های لنفاوی که به ساختارهای دیگر متصل هستند نرسیده و قطر تومور کمتر از 5 سانتی متر است یا ممکن است تومورهایی که غده های لنفاوی را درگیر کرده است که ممکن است به قسمت های دیگر متصل باشد و قطری بیشتر از 5 سانتی متر دارد. سرطان پیشرفته نوع دوم سایر بافت ها از جمله غدد لنفاوی، پوست و قفسه سینه را درگیر کرده است.
در مرحله چهارم؛ که این سرطان ترسناک تر است متاستازیک شده و به سایر قسمت های دیگر مانند استخوان، مغز، کبد و غیره متاستاز کرده و پخش شده است.

دلایل سرطان سینه در مردان

هنگامی که سلول های آسیب دیده شروع به رشد و تکثیر می کنند که برخلاف سلول های سالم میزان رشد و تکثیر آن ها بسیار بیشتر است باعث می شود سرطان سینه رخ دهد و ممکن است به سایر بخش ها نیز با توجه به مرحله آن پخش شود. سرطان سینه در سیاه پوستان و افراد بالای 60 سال بیشتر است.
علت دقیق ایجاد این سرطان هنوز مبهم و ناشناخته باقی مانده است ولی برخی از عواملی که ممکن است در ایجاد آن تاثیر داشته باشند عبارتند از:
سابقه سرطان سینه در خانواده
تحت تاثیر اسعه ایکس بودن
اضافه وزن و چاقی
سن
مصرف داروهای حاوی استروژن بالا
ژنیکوماستی (بزرگ شدن سینه در مردان)
ژن ها (تغییرات در ژن ها مخصوصا ژن BRCA)
برخی بیماری ها مانند مشکلات کبدی و آسیب های بیضوی می توانند منجر به سرطان سینه شوند

علائم سرطان سینه در مردان

اولین علائمی که ممکن است در سرطان سینه بروز کند تغییرات فیزیکی در بافت سینه است. برخی از این علائم عبارتند از:
توده ای سفت که دردی هم ندارد در بافت سینه، نوک سینه یا زیر بغل (غدد لنفاوی).
وجود گودی در سطح پوست سینه مانند پوست پرتقال
تغییراتی در پوست سینه مانند قرمزی، پوسته پوسته شدن
درد یا حساسیت در قفسه سینه یا زیر بغل
ترشحات شفاف یا خونی از نوک پستان
فرورفتگی نوک پستان

نحوه انجام ماموگرافی در مردان

برای انجام تست ماموگرافی لازم است شما در مقابل دستگاه تصویربرداری بایستید و تکنسین مربوطه به شما کمک می کند تا سینه خود را بین دو صفحه ماموگرافی قرار دهید و با فشرده شدن سینه بین دو صفحه (این فشردگی باعث صاف شدن و ثابت شدن سینه می شود) تصویربرداری از بافت سینه در زوایای مختلف تهیه می شود و این تصویربرداری برای هردو سینه انجام می شود.
در صورت که تصاویر توسط تکنسین بررسی شوند و مشکلی نباشد و نیاز به تست مجدد نباشد کار ماموگرافی شما تمام است و پس از آن تصاویر باید توسط پزشک بررسی و نتایج به شما اعلام شود.
احتمالا ممکن است برای شما سوال پیش آمده باشد که آیا این تست دردی هم دارد یا خیر؟ برای کسب اطلاعات درباره درد آن و توضیحات بیشتر درباره ماموگرافی می توانید مقاله آیا ماموگرافی درد دارد؟ را مطالعه فرمائید.

چه زمانی باید انجام شود؟

با توجه به علائم بیمار و پس از معاینات فیزیکی، برای بررسی بیشتر ممکن است پزشک با توجه به شرایط بیمار توصیه کند ماموگرافی یا سونوگرافی انجام شود و اگر در این تست مورد مشکوکی یافت شود برای بررسی احتمال سرطانی بودن یا نبودن توده ممکن است نمونه برداری از سینه درخواست شود که با بررسی پاتولوژی و میکروسکوپی به صورت دقیق تشخیص داده شود که تومور از نوع سرطانی است یا خیر. بنابراین ماموگرافی یکی از روش های اولیه برای تشخیص مشکلات پستانی است.
درباره وکیوم بیوپسی پستان در شرق تهران هم بدانید.

نتیجه

ماموگرافی نوعی تصویربرداری تشخیصی پزشکی است که برای بررسی مشکلات پستان و علائم آن استفاده می شود. سه نوع ماموگرافی شامل سه بعدی، دیجیتال و با تزریق وجود دارد. دلیل اصلی ایجاد آن هنوز مشخص نیست ولی عواملی چون بیماری های کبدی و مصرف داروهای حاوی استروژن می تواند بر آن تاثیر گذار باشد.
در صورت تمایل به دریافت نوبت از مرکز ژرفا به سرپرستی دکتر سعید خسروی می توانید از صفحه ماموگرافی اقدام نمائید.


منبع
my.clevelandclinic

 دکتر سعید خسروی | رادیولوژی و سونوگرافی ژرفا