تست های تشخیصی متفاوتی برای شرایط تیروئید و گره های آن برای تشخیص به کار می رود. در ابتدا با آزمایش خون هورمون TSH (محرک تیروئید)، T3 و T4 بررسی و اندازه گیری می شود؛ اگر در این آزمایش سطح TSH نرمال باشد پس از آن ممکن است پزشک سونوگرافی را توصیه کند تا ظاهر تیروئید و ندول بررسی شود و با توجه به ظاهر آن ممکن است به
نمونه برداری FNA تیروئید نیاز باشد، اما اگر در آزمایش، هورمون TSH در سطح پایینی باشد ممکن است به این معنا باشد که گره تیروئید سطح بالایی از هورمون تیروئید را ترشح می کند که در این حالت نیاز به انجام اسکن تیروئید است. همچنین اگر سطح TSH خون بالا باشد نشان از التهاب خود ایمنی تیروئید (تیروئیدیت هاشیموتو) است که در این حالت لازم است آزمایش های دیگری برای بررسی و اندازه گیری سطح آنتی بادی ها انجام شود و ممکن است نیاز به بیوپسی FNA هم باشد.
به هر حال برای بررسی سرطانی بودن یا نبودن ندول ها لازم است
نمونه برداری و بیوپسی انجام شود.
در صورتیکه پس از معاینات فیزیکی پزشک مشکوک به گره تیروئید و یا گواتر باشد
سونوگرافی تیروئید انجام می شود و در صورتیکه در سونوگرافی ندول هایی مشاهده شود که به بررسی بیشتر برای پی بردن به سرطانی بودن آن باشد نیاز به انجام بیوپسی FNA است.
معمولا زمانی که آسپیراسیون با سوزن ظریف انجام می شود سطح TSH طبیعی است و در صورت مشاهده مورد مشکوک به سرطانی در سونوگرافی مرحله بعدی همین نمونه برداری است که با یک سوزن نازک از بافت ندول نمونه کوچکی برای آزمایش های پاتولوژی خارج می کنند.
نتایج این نمونه بردای می تواند خوش خیم (غیرسرطانی) یا بدخیم (سرطانی) باشد.